Shakshuka recept:

Hozzávalók:

 

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 1 zöld paprika, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 4-5 érett paradicsom, felkockázva
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • Cayenne bors ízlés szerint (opcionális, ha szeretnél egy kis csípőset)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 4-6 tojás
  • Friss petrezselyem vagy koriander a díszítéshez
Shakshuka

Elkészítése:

Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd 2-3 percig, amíg megpuhul.

Tedd hozzá a zöld paprikát és a fokhagymát, majd főzd további 2-3 percig, amíg a paprika is megpuhul.

Add hozzá a felkockázott paradicsomot, a köményt, a paprikát, a koriandert és a cayenne borsot (ha használsz). Főzd a szószalapot 10-15 percig, amíg a paradicsomok besűrűsödnek és a fűszerek jól összeérnek. Ízlés szerint sózd és borsozd.

Ha a szósz elkészült, készíts helyet a tojásoknak.
Óvatosan üss néhány tojást közvetlenül a szószba, úgy hogy ne törjön össze a sárgája.
Tegyél fedőt a serpenyőre, és főzd 5-7 percig, amíg a tojások megfőnek, de a sárgája még folyós marad.

Tálald az elkészült shakshukát friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva. Kísérheted friss kenyérrel vagy pitával.

Shakshuka története:

A shakshuka egy hagyományos, Közel-Keletről származó étel, amelynek eredete a mediterrán régióra vezethető vissza. A leggyakoribb történet szerint az étel Tunéziából származik, az itt élő zsidók vitték Izraelbe. A konyhák szerves része Törökországban, Algériában és Marokkóban is. A shakshuka szó a berberek nyelvén „keverék” vagy „rázott” jelentést hordoz, ami a főzési módszerére utal.

 

Egy egyszerű, de ízletes étel, amely a tojásokat paradicsomszószban főzi meg. A tojásokat általában megfőtt fehérjével és folyós sárgájával tálalják, ami kiváló alapot ad a szaftos paradicsomszósznak.

A recept népszerűsége az évek során a világ számos részére elterjedt, és ma már a reggelik és vacsorák egyik kedvelt fogása.

A shakshuka sok variációban elkészíthető, hozzáadhatunk húsokat, zöldségeket vagy fűszereket a saját ízlésünk szerint. Emiatt számos országban eltérő változatok alakultak ki, de a központi eleme mindig a paradicsomszószban főtt tojások maradnak.

Az izraeliek között a shakshuka eredetileg a közös reggeli vagy vacsora étele, azonban ma már fogyasztják reggel, délben, este.

 Az idők során a városi kávézók és éttermek menüiben megtalálható, és az egész országban népszerűvé vált. Nagyon népszerű étel és ha még pirospaprikát is teszünk bele, akkor emlegetik mit Magyar ételt vagyis, mint lecsót. Pitával, salátával és savanyúsággal együtt fogyasztják.

Az étel izraeli népszerűségét több tényező is elősegítette. Az egyik az, hogy a shakshuka egyszerűen elkészíthető, és a legtöbb háztartásban megtalálható alapvető hozzávalókból készíthető. Emellett a shakshuka sok változatban elkészíthető, így mindenki saját ízlése szerint alakíthatja. Húsokkal, zöldségekkel, fűszerekkel vagy sajttal is bővíthető, így az étel sokszínűsége és rugalmassága szintén hozzájárult népszerűségéhez.

Népszerűségéhez hozzájárult, hogy a kosher konyhába jól beilleszthető, mivel nincsen benne se hús, se tej ezért “parve”.

Az izraeli konyhaművészetre jellemző, hogy sok kultúra és hagyomány keveredik benne, és ez a shakshukára is igaz. Az országban élő sok különböző etnikai csoport hozzájárult az étel népszerűségéhez és változatosságához. A shakshuka az izraeli konyhaművészetben egyfajta közös nevezővé vált, amely összeköti az embereket és tükrözi az ország sokszínűségét.

Az izraeli konyhaművészet és ízek világszerte népszerűvé váltak, és ennek részeként a shakshuka is elterjedt a nemzetközi gasztronómiában. Ma már számos országban találkozhatunk shakshuka éttermekkel vagy receptekkel, amelyek az izraeli eredetre utalnak.

 

Reméljük, hogy élvezni fogod ezt a finom shakshuka receptet, és hogy a története még inkább hozzájárul az élményhez, amikor elkészíted ezt az izgalmas és ízletes ételt.

Jó étvágyat!

Ha tetszett oszd meg, hogy mások is megismerjék és elkészíthessék!

 

Shalom mindenkinek,Éva.