izraelrol-neked.hu logoja

Izraeli - palesztin konfliktus eszkalálódik. Háború októberben.

Úgyérzem folytatnom kell, az Izraelben október 7-én történt vérengzés szomorú történetét. Folytatnom kell,mert behálózza mindennapjaimat, aggódok a gyerekemért, menyemért,és a gyönyörű unokáimért és természetesen minden elraboltért.
Ha belegondolok,hogy az unokáimmal egykorú gyerekek is vannak a Hamasz terroristák fogságában elszorul a torkom és csak sírok. Az Izraeli gyerekeknek igazán mindenük meg van, szertetben, gyengédségben nevelik őket. Izraelben az egyik legfontosabb dolog, a család. Ünnepnapokon, hétvégeken nagy családi összejövetelek vannak, ahol a gyerekek körül forog minden. 

Most ezeket a piciket tartja fogva egy terrorszervezet, és senki nem tudja, mit csinálnak velük. Vannak köztük, akiknek a szüleit a szemük láttára gyilkolták meg. Ilyen és ehhez hasonló traumákat soha nem lehet feldolgozni. Mire kijönnek onnan szegények, ha egyáltalán kijönnek szerintem hosszantartó pszichoterápiára lesz szükségük.

 

Október 8-án miután Csipkerózsika álmából felébredt a kormány és a hadsereg  Netanjau hivatalosan az egész országra kiterjedő hadiállapotot jelentett be. Köztudott,hogy a háború már tegnap, október 7-én a palesztin Hamas terrorszervezet aljas támadásával elkezdődött. A rendelkezésre álló adatok szerint 600 izraeli állampolgárt öltek meg, közel 2000 a sebesült. A palesztin jelentések szerint 35 izraeli katona és civil elfogásáról számolt be. A háború hivatalos bejelentése a nagy méretű katonai műveletek megkezdését jelentette, mely neve Vaskardok hadművelet.

Október 9-én az izraeli hadsereg adatai szerint a katonai válaszadás során Gázában 400 célobjektumot értek találatok.
Többemeletes lakóházakat tettek földdel egyenlővé.

A palesztin egészségügyi minisztérium 370 halottról és 2000 sebesültről számol be. A halottak között magas rangú Hamasz-tagok is vannak.

Gáza Blokád alatt van a WHO követeli a blokád felfüggesztését és a gyógyszerek és gyógyászati eszközök bevitelét a területre.

 

 

Október 10-én

A harcok folytatódnak, Izraelnek több, mint 10 000 gépfegyvert kellett vásárolnia tartalékosai részére. Egyre több önkéntes csatlakozik a védelmi erők megerősítésére. A lakosság süt-főz, a katonáknak, ruhákat varrnak és még számtalan módon fejezik ki azt, hogy habár nincsenek ott a harcmezőn, de mellettük vannak és amiben lehetséges sgítenek. Közben az ENSZ a Hamaszt nem ítéli el, azonban felhívja a világ nagyhatalmainak figyelmét, hogy hasson oda nehogy a Közel-Keleten eszkalálódjon a helyzet.
 
Human Rights Watch (HRW) világszervezet ugyan elítélte Hamaszt az Izrael terrorcselekmény miatt.
Viszont elítélte Izraelt is a Gázai övezet blokádjáért! Szerintük az október 7-re adott válasz csapás aránytalanul nagy. 
Csak csendben megkérdezném ugyan hasonló helyzetben mit kellene, lehetne csinálni? 
 • Izraelnek is be kéne menni Gázába és ugyanazt csinálni, mint a palesztínok csináltak Izraelben? 
 • Számolni a halottakat, hogy pontosan ugyan annyi legyen nőből, gyerekből, férfiból, stb.,mint amennyit ők gyilkoltak le?
 •  Kislányokat halálra erőszakolni? 
 • Gyerekeket lefejezni, felgyújtani?
Ez rendben lenne? Szerintem nem!  Izraeli katonák ilyet még parancsra se tudnának megtenni.
 .
 
 
október 7-i elraboltak
Október 7-én elraboltak képei Raananán
Sabatkor megterítetek az elraboltaknak is,jelezve hogy vissza várják őket

Október 7-e után kétségek és bizalom hiány. Kérés és ígéret.

 

A lakosság nagyrészének megrendült a bizalma az izraeli hadsereg gyors és hatékony reagáló képességében, és sokaknak megrendült a bizalma a kormánnyal szemben. Nagyon sok szakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi hónapok belső konfliktusai nem tesznek jót a biztonságnak. A hadsereg nagy része se akart engedelmeskedni a Netanjahu kormánynak, mivel nem értettek egyett az intézkedésekkel és a törvénykezéssel, melyeket hoztak. A hónapok óta tartó tüntetések Netanjahut ugyan nem ingatták meg a pozíciójában, de az ország biztonságát igen.
Izraelnek nem csak a Hamasszal, hanem északon a Hezbollah-al is meg kellett küzdenie, tehát két fronton folytatta a harcot.

 Közben amerikai hadihajók (repülőgép-anyahajók) érkeztek meg a régióban, hogy ha Izraelnek védelemre van szüksége beavatkozhasson.

Október 19-én Joe Biden egynapos látogatásra érkezik Izraelbe és támogatásáról biztosítja az országot, valamint segélyeket sürgetett a gázai civileknek. Biden találkozott az elhurcolt mintegy kétszáz izraeli családjával és megigérte, hogy minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében. Izraelnek pedig megígérte, hogy példátlan segélycsomagot kér a kongresszustól.
Netanjahu megígérte, hogy Izrael mindaddig nem fogja meghiúsítani az Egyiptomból a gázai civileknek szánt humanitárius segélyt, amíg az nem jut a Hamasz kezére. Izraelből Biden Jordániába repült.

Októberi események a háborúban álló Izraelből. Sajtó és média forrásokra alapozva.

 Október 25-én, 10 órakor Hagari tábornok sajtótájékoztatót tart.

 • Izraeli hadsereg célzott támadásokat hajt végre a Hamász infrastruktúrája ellen.
 •  Hamász minden módon akadályozza a menekülést Gáza déli részébe, ahol a segélyt és a szükséges eszközöket szállítják.
 •  Az IDF folytatja a harcot szárazföldön és tengeren, megakadályozva a terroristák bejutását Izraelbe.
 •  Irán agresszív támogatója a terrorizmusnak, Izrael ellenes propaganda terjesztője és fegyverszállító.
 •  Libanonban 5 terrorista csoportot számoltak fel, és Izrael nyíltan beszámol Szíria repülőterei elleni támadásokról.
 •  A túszok kiszabadítása továbbra is prioritás, amelyen Izrael az USA-val együtt dolgozik.
 •  Hamász egyik parancsnokának, Tajszir Mubasernak a likvidálása az izraeli felderítés és hadsereg közös munkájának eredménye.
 •  Izrael az ENSZ főtitkárának Hamászra vonatkozó beszédét bírálja, és leállítja az ENSZ-tisztviselők vízumainak kiadását.
 •  A sajtótájékoztató politikai eseményeket is érint, mivel a közel-keleti helyzet globális hatású.
 •  Hagari az IDF szóvivője bejelentette, hogy még két túsz szabadult ki, de a túszok mielőbbi kiszabadítása továbbra is elsődleges feladat.
 •  Az izraeli hadsereg óvatosságra inti a lakosságot, mivel a Hamász csökkentette a támadások számát, de újra támadhat.

Október 27 -n 11-kor  további hírek érkeztek letartóztatásokról Judeában és Szamáriában az izraeli rendőrség és hadsereg 36 főt tartóztatott le, közülük 17 Hamaszos.

 • A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a háború kezdete óta több mint 7100 ember halt meg, és 18 ezer sebesült van, humanitárius folyosó megnyitását követelik Gázában.
 • Abu Hamid, a Hamász Moszkvában tartózkodó delegációjának vezetője szerint a Hamász visszaadná a túszokat egy tűzszünet esetén.
 • Jeruzsálemben Molotov-koktélt dobtak egy bankra és bíróságra. A rendőrség szerint ez nem feltétlenül terrorcselekmény.
 • Az „Iszlámi dzsihád” szerint megölték Yaszer al-Amart, a dzsihád egyik vezetőjét.
 • Egy izraeli tizedes belehalt sérüléseibe a kórházban.
 • Az izraeli hadsereg éjjel újabb műveletet hajtott végre Gázában, terrorista objektumokat és terroristákat semmisített meg.
 • Rehovotban Hamász rakéta-támadás történt, áramszünetet okozva.
 • A védelmi szakértők felhívták a figyelmet a kellő felkészülés szükségességére.
 • Az ultraortodox zsidóknak „csendes rádiót” készítettek sabatra, amely légi riadó esetén megszólal. Azok a vallásosok, aki tartják a sabatot ilyenkor nem hallgatnak rádiót, nem néznek Tv-t. Vannak köztük olyanok is akik egyáltalán nem használnak se Tv-t, se rádiót. Az ő tájékoztatásuk még nehezebb.
 • Vita alakult ki a kormány iránti bizalomról és az izraeli arabokkal kapcsolatos hozzáállásról.
 • A lakosság legutóbbi megkérdezése szerint a többség az átfogó földi művelet elhalasztásával ért egyet, részben a foglyok, részben az USA kérése miatt.
 

Október 28-án, az esti órákban (kb. 20:45-kor) került sor a Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és Beni Gantz alternatív miniszterelnök részvételével megrendezett sajtókonferenciára.

 • Netanjahu beszédében először kiemelte az előző éjszaka Gázában végrehajtott izraeli rajtaütéseket, amelyek mérete és intenzitása meghaladta az előzőt. m Megjegyezte, hogy az izraeli hadsereg által elszenvedett veszteségekről szóló arab médiabeli jelentéseket Izrael határozottan cáfolja.

A miniszterelnök aláhúzta, hogy a rajtaütések folytatódni fognak. Az izraeli katonák az ellenséges területeken folytaják a harcot. A kormány szándéka minden lehetséges módon a túszok kiszabadítására.Netanjahu kifejezte azon véleményét, hogy Izrael által vívott háború a Hamász ellen az egész emberiség védelmét szolgálja, mivel a Hamász mindenki ellensége.

 • A nemzetközi közösség támogatását köszönte meg és biztosította az izraelieket, hogy Izrael végül győzedelmeskedni fog, bár fel kell készülni egy nehéz és hosszadalmas konfliktusra, különösen a Gázai övezetben.
 • Galant védelmi miniszter a túszok helyzetére összpontosított, hangsúlyozva, hogy a gázai műveletek felgyorsíthatják kiszabadításukat.

Kiemelte, hogy a hadsereg a földön, a vízen és a levegőben egyaránt aktívan részt vesz a műveletekben.

Galant elmondta, hogy a Hamász harcosai által elkövetett kegyetlenkedések ellenére Izrael humanitárius segítséget nyújt, és erőfeszítéseket tesz a túszok mielőbbi kiszabadítására.

 • Beni Gantz megerősítette, hogy az izraeli hadsereg minden fronton harcol, és teljes bizalommal van a katonai és biztonsági erőkben. Kiemelte, hogy a győzelem nem lesz könnyű, de az igazság végül győzni fog.

 • A sajtókonferencián felmerült kérdések közül Netanjahu a kormányzati reformokkal kapcsolatos kérdéseket kerülte, azt állítva, hogy azok nem időszerűek.
 
 • A sajtókonferencia összességében arra a következtetésre jutott, hogy a háború új szakasza kezdődött, és bár Izrael nem kívánja a konfliktus kiterjedését, a hadsereg felkészült minden eshetőségre, beleértve a Gázában történő szárazföldi műveleteket is.
 
 • Október 31-én Anegbi, Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója délutáni tájékoztatón ismertette, hogy a globális szárazföldi művelet megkezdődött.
 • A művelet során felmerült humanitárius problémákra Izrael Egyiptommal együttműködve keres megoldást, tudomásul véve, hogy Egyiptom korlátozza a gázai menekültek befogadását.
 • Katar közvetítői szerepét említette a túszokkal kapcsolatos tárgyalásokban, jelezve, hogy a Hamász manipulatív politikát folytat, többször becsapva a közvetítőket. Hangsúlyozta, hogy Izrael nem hajlandó tűzszünetre vagy engedményekre.
 • A szárazföldi műveletek kockázatosak, de elkerülhetetlenek a Hamász katonai tevékenységének megfékezése érdekében.
 • Nem tért ki részletesen a jemeni húszikra (husziták), csak annyit említett, hogy az USA hadihajói figyelik a térséget. Jemenből ballisztikus rakéta is indult, ami veszélyt jelent.
 • Az elsődleges cél a Hamász katonai képességének megsemmisítése, miközben a Hezbollah ellen is intézkednek az északi határon.
 • Felmerült a kérdés, hogy mi történik a Hamász civil struktúráival a konfliktus után, és hogy Izraelnek kell-e gondoskodnia a gazai lakosságról.
 • A lakosság kritizálta a kormányt, hogy nem tesz eleget az emberekért, különösen a szállodai szektor és a menekültek ellátása terén. Menekülteken azokat kell érteni, akiket északról evakuáltak a Hezbolla miatt, valamint akiknek a házát felégette a Hamasz és túlélték a borzalmakat.
 • Dicsérte Szergej Grankin haditudósító munkáját, aki kulturáltan és szakszerűen jelentett az eseményekről, különösen Asdodból, ahol rakétatámadás történt.
 • Grankin szerint az IDF már 5 km-re van Gáza belsejében, és a harcok Gáza városának határán folynak.
 

Közel-Keleten, ha nem mutatsz erőt legyőznek,eltaposnak.

Miután Izrael összeszedte magát, csatasorba állította katonáit és támadásba lendült,a világ elfelejtette mi történt 2023 október 7-én.
Rengeteg posz és hozzászólás itélte el Izraelt mert támadásba lendült. Célja, felszámolni a terrorszervezetet, és vissza akarja kapni a túszokat.
Rengeteg posztoló „tudni véli”, hogy a „zsidók ellopták” a palesztínok földjét, ezért jogos volt a Hamasz támadása. Nem jogos szerintük az, hogy a zsidók védekeznek. Ilyen és ehhez hasonló posztok és kommentek vitték fel naponta a vérnyomásomat. Szerencsére voltak józan és tárgyilagos előadások politologusoktól, történészektől is, melyek levezették hogyan is alakult meg Izrael, hogyan csináltak a zsidók ebből a terméketlen, sivár földből paradicsomot. 

Igen meg van a joguk ehhez a földhöz! 

Manapság divat máséval verni a csalánt. Ott van Ukrajna és Oroszország, ahol Amerika áll az egész konfliktus mögött. A Hamaszt pedig Irán mozgatja és valamilyen szinten az oroszok. Nagy valószínűséggel a terroristákat Iránban képezték ki.
Az az ország amelyik ebben a térségben nem mutat erőt annak vége, tehát mivel kiprovokálták Izraelnek erőt kell mutatni.

                                                                                    Következő részben összefoglalom a novemberi eseményeket.

Shalom mindenkinek,Éva.