Novemberi események folytatása.2. rész

Női katonák tevékenysége. Miért nem civil objektum Al Shifa kórház.

November 19

 • A mai nap egyik fontos híre, hogy néhány helyen újra lehet menni iskolába és óvodába, még akkor is, ha nincs biztonsági szoba. Természetesen nem vonatkozik olyan településekre, melyeket könnyen elérhetnek a rakéták.
 • Annak ellenére, hogy a Hamasz már menekül, még mindig van municiója lőni, és meg is teszi a Hezbollával karöltve. Annyit lehet tudni, hogy a komolyan felfegyverzett Hamasz katonák kb.30 000-en vannak. Az nem fér a fejebe, hogyan tudtak Gázába becsempészni ennyi fegyvert? Egyesek szerint az alagutakon keresztül Egyiptomi oldalon.
 • Izrael északi területe kezd kihalni, mivel ott folyamatos a légiriadó és a támadások. A lakosság elmenekült az ország másik felébe ezért az északi részen gazdasági katasztrófa fenyeget. Azok az emberek akik maradtak félnek dolgozni menni, leálltak a gyárak, üzemek.
 • Az országba megérkezett az esős évszak, mely nagyon nem kedvez a katonáknak és az egész offenzívának. Több helyen árvizek alakultak ki. Izraelben, ha esik az eső, akkor pillanatok alatt hatalmas mennyiség zúdul az országra, több helyen áradást okozva.
 • A gázai övezet északi részén folyó csatában két katona esett el az egyik Roy Bieber 28 éves kapitány és Binjamin Meir Arli 21 éves őrmester.
  A hétvégén az IDF Gázában olyan területekre lépett be, ahol eddig nem járt. Speciális robotokat, apró drónokat és „alagútkutyákat” alkalmaznak a kórházak alatti alagutak felderítésében.
 • Fontos megemlítenem az önkéntesek munkáját is, akik az Askelonban 900 családot és 1200 egyedülállót látnak el naponta meleg étellel.
 • A húszikról sem lehet megfeledkezni, mindent meg is tesznek, hogy ne merüljenek feledésbe. Rengeteg drónnal rendelkeznek, de ballisztikus rakétái is vannak. Ma a húszik elfogtak egy hajót a Vörös tengeren, amiről azt hitték, hogy izraeli. Később kiderült, hogy nem Izraeli, hanem Japán hajó volt. Izraelhez csak annyi kötődése volt, hogy a tulaj egy zsidó ember.
 • A mai nap eseménye az is, hogy folynak a tárgyalások fogolyok és túszok cseréjéről. A kiszivárgott híreket mindkét fél cáfolja.
 • Mindannyiunk tele van kétségbeeséssel, reménnyel a 236 túsz iránt. A tudat, hogy beköszöntött az ősz és nem tudjuk milyen körülmények között vannak az elraboltak, köztük csecsemők is komoly aggodalomra ad okot.

Az izraeli „War Cabinet” trió (Netanjahu, Zoav Galant, Beni Gantz) nyilatkozata.

Amit viszont most már nem lehet cáfolni, újságírók feltették a kérdést Netanjahunak –Szállít-e Izrael üzemanyagot Gázának?

Netanjahu eddigi állításaival ellentétben engedélyezi az üzemanyag bejutását a gázai övezetbe.

Indokai között szerepelt egy esetleges járványkitörés veszélye, mely nemcsak az ott élőket veszélyezteti, hanem a katonákat is. Valamint kifejtette, hogy a humanitárius segítségnyújtás elengedhetetlen a nemzetközi támogatás folytatásához.

Nők a fronton.

Délután a női katonákról is beszéltek a televízióban. A nők minden fegyvernemnél szolgálnak. Van egy női páncélos (tank) század, amely felvette a harcot a háború elején Askelonnál és megakadályozta, hogy a tengeren érkezett terroristák bejussanak a városba.
Gázában  női katonák keresik az alagutakat majd megakadályozzák a bejutást.  Dolgozik egy műszaki csapat is, amelyben a nők és férfiak együtt szolgálnak.
Minden esetre nagy gratula nekik, vagy ahogy mondják Izraelben, kol ha kavod.

Hagari tábornok esti sajtótájékoztatójából.

Hagari tábornok bemutatta az Al-Shifa kórház átvizsgálásának első eredményeit. Ezek szerint Noa Marcianó nem izraeli támadás következtében halt meg, ahogy a palesztin és az arab média híresztelte. Orvosi vizsgálatok megállapították, hogy Noa megsebesült, de nem súlyosan. Ezt követően áthelyezték az Al Shifa kórházba, ahol megölték. Ez tény, erről dokumentumok vannak.

A kórház egyik alagútjában talált videófelvételek bizonyítják, hogy nem csak Noa volt a Shifában. Egy nepáli és egy tajföldi foglyot is hoztak ide. Az egyik megsebesült, de a másik épségben lépett be a kórházba. A felvételeken látható, hogy egy szobába zárják őket, amely előtt fegyveres terroristák állnak. 

Túszok és foglyok cseréje. Lesz-e tűzszünet?

November 20

 • A mai napon nagy izgalommal és reménységgel várta az ország a híreket a fogolycseréről. A felröppenő hírek arról szóltak, hogy Izrael 5 napos tűzszünetet biztosít ennek fejébe elengednek 50 túszt, Izrael ad 50 foglyot. Azonban hiába várták az emberek a fogolycserét a délelőtti órákban nem történt semmi. A Hamasz nagyon szereti még pszichésen is terrorizálni az embereket.
 • Az izraeli rendőrség nagyon aktív a kibertérben, tegnap Haifán négy diáklányt, ma egy kamaszt tartoztattak le a Hamaszt támogató propaganda miatt.
 • Ma is folytatódtak a rakétatámadások. Hezbollah nagyon aktív, kora délutánig 25 rakétát és három öngyilkos drónt indított Izrael északi határára. Az IDF válaszul Hezbollah-hoz közel álló siita politikus házára lőtt, hogy figyelmeztesse Naszralát a következményekre. Több fegyveres csoportot is megsemmisítettek. Mai hír az is, hogy váratlanul Izraelbe jött Amos Hochstein, Biden tanácsadója.
  Az USA nagyon aggódik és szeretné elkerülni, hogy a háború ne terjedjen tovább.
 • A knesszetben ismét botrány alakult ki, Ben-Gvir kormánytag tag kijelentette, hogy ideje lenne megkönnyíteni a halálbüntetésről szóló törvény gyakorlati alkalmazását. Most, amikor a Hamász fogságában több, mint 200 izraeli fogoly van? Többen ezt időszerűtlen populizmusnak tartották, ami csak provokálja a Sinwart, az önző, teljesen empátia mentes és kiszámíthatatlan Hamász-vezért.  
 • 18 óra körül történt egy masszív rakétatámadás az ország belsejében. Érintett volt Tel-Aviv, Jaffo, Bné Brak és még sok kisebb település. Ez azt jelenti, hogy a hadsereg gázai előrehaladása ellenére a Hamász még nem veszítette el a kontrollt a teljes szektor felett és össze tudja szedni erejét. 
 • Daniel Hagari esti tájékoztatója nagyon rövid volt, mivel a kormány és a társadalmi szervezetek egész nap a foglyok családjaival foglalkoztak a knesszetben.
 • Hagari sajtótájékoztatójában a 188. sz. brigád katonairól beszélt először, akik egy mecsetben pincéjében  „házi” rakétagyárat találtak.
  Először fegyverekre bukkantak az imahelységben, majd az épület mellett észrevették az aknát és az alagutat, amely a mecset pincéjébe vezetett.
  A gyalogság bevetése előtt itt is először a légi erő működött, hogy megtisztítsa a terepet. 
 • A hadseregben folyik a tartalékosok optimalizálása, akire nincs szükség a fronton, hazaküldik. Az országnak nem csak harcosokra, hanem dolgozókra is szüksége van. Fontos, hogy helyre álljon a gazdaság.
 • Északon az IDF keményen válaszol Hezbollah minden kísérletére és azonnal megsemmisíti azokat a csoportokat, amelyek tüzet nyitnak az izraeli településekre. Ma a hadsereg egy nagy méretű, agresszív támadást hajtott végre Dél-Libanonban. 
 • Rossz hír azonban, hogy már 388 katona esett el és 40 izraeli gyermek még mindig a Hamász fogságában van. Egy részük ráadásul szülők nélkül.
novemberi behatolás

November 21

Reggel az IDF a gázai kommunikációs tornyokat támadta, melynek hatására egy ideig nem volt internet. 

Hezbollah intenzíven lő az északi határmenti településekre. Panaszkodott, hogy az IDF a Szent Györgyről elnevezett templomra lőtt és nagy károkat okozott. Igen, lehetséges, de izraeli oldalon lakóházakat találtak el, szerencsére emberáldozatot nem követelt. 

Végül az IDF a Hezbolla három páncélozott jármű-elhárító csapatát semmisített meg. A nap folyamán jött a hír, hogy Libanon területén egy lövedék eltalálta a libanoni Hamasz helyettes parancsnokát.
Állítólag az újságírók is áldozatul estek. Ilyenkor megy a felháborodás! Sajnos, aki ilyen helyre merészkedik számíthat rá, tudja is, hogy találatot kaphat. A pénz, a hírnév mindenek felett!

Gázában a hadsereg tervszerűen halad előre. Most a Dzsamila települést vették körül. Már nincs sok hátra és a Gáza északi szektorának bevetése is befejeződik. 
A rakétatámadások, száma jelentősen csökkent.

 • Túsztárgyalás

A mai nap egyik legfontosabb témája a Hamasz tegnapi javaslata volt és annak nyilvánoságra hozatala. A javaslat szerint 50 túszt engednek el 300 palesztin fogolyért cserébe. Majd jött a pontosítás, hogy a palesztin foglyok, nők és kamasz elkövetők.
Izraeli katonai szakértőket a palesztinok száma nem nagyon érdekli, ők inkább a tűzszünet miatt aggódnak. Aggódásuk érthető, mivel ez a 4-5 nap kellő idő a menekülésre és a maradék rakéták, fegyverek áttelepítésére.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a  foglyok olyan női és kiskorú terroristák, akik valamilyen késes vagy egyéb támadást hajtottak végre civilek vagy katonák ellen. A támadások nem végződtek halállal, de az elkövetőket elfogták és börtönbe zárták.
A Hamasz követelése még, hogy Izrael ne küldjön ez idő alatt drónokat a térségbe, vagyis függessze fel a megfigyelést. Ez elég komoly követelés és aggályos is, mert így mozgatni tudják a foglyokat és a fegyvereket. Nem tudni, hogy merre viszik az üzemanyagot. A terület kicsi, de már lehet tudni, hogy a föld alatt még egy Gáza van, olyan alagút rendszerrel, ahol autókkal is lehet közlekedni.

Daniel Hagari esti tájékoztatója pont azokat a kérdéseket és a kételyeket éríntette, amelyek egész nap foglalkoztatták az embereket. Hagari elmondta, hogy a Hamasz által elrabolt foglyok megmentése az, amit a hadsereg most feladatul kapott, és amelyet végre fogja hajtani. 

Sajnos a gázai művelet kezdetétől számítva már 391 katona vesztette életét.

 

November 22

 • Tegnap éjszaka több mint 8 órás tanácskozás után elfogadták a tűzszünetre és a foglyok szabadon bocsátásara vonatkozó megállapodást. Ez ugyan nem volt egyhangú, de a többség megszavazta.
  Izraeli törvények szerint 24 óra áll rendelkezésre, hogy az ország polgárai bíróságon fellebbezzenek a döntés ellen.
  Annak ellenére, hogy sokaknak ez egyáltalán nem tetszik a megállapodás eddig nem volt fellebbezés. Problémás, hogy amennyiben minden elengedett palesztin fogoly oda megy, ahol a bebörtönzés előtt élt, akkor elképzelhető, hogy Júdea-Szamáriában, de főleg Kelet-Jeruzsálemben ez heves zavargásokhoz vezet.
 • A megállapodás értelmében legalább négy napos tűzszünet lép életbe. Ez idő alatt naponta 12 összesen mintegy 50 gyermeket, édesanyát és idős nőt engednek szabadon. Cserébe a Hamasz 150 olyan palesztin nőt és fiatalkorút enged el, akik nem gyilkoltak, legfeljebb megkísérelték azt, illetve más testi sértést követtek el.
  Izrael mindennap este kapja meg a másnap hazatérők névsorát. A fegyverszünet ideje alatt a Hanasznak fel kell kutatni azokat a túszokat, akikről eddig azt állította, hogy nem tudja hol vannak. Ugyanis a túszokat nem tartották egy helyen hosszú ideig és szétosztották családok között.
  Az alku részét képezte még, hogy minden újabb tűzszüneti napon 10 túszt engednek szabadon. Viszont egy izraeli túszért három foglyot kérnek cserébe.
 • Az izraeli igazságügyi minisztérium közzétette a terroristák névsorát, akiket az alku keretében kiengednek az izraeli börtönből. A felsorolásban 300 név szerepel, bár az első fogolycsere terve csak 150 főről szól. Katar, mint közvetítő hangoztatta, hogy 50 elrabolt izraeli elengedése ellenében Izrael 150 bebörtönzött palesztin nőt és gyereket enged ki a börtönből.
 • Izrael átadott egy névsort, melyen 98 ember neve szerepelt, de valójában nem tudni kiket fognak elengedni.
  A megállapodás része volt az is, hogy a Hamasz megengedi, hogy a Vöröskereszt gyógyszereket vigyen a túszoknak.
 • Az alku részét képezte egy humanitárius segély Gázába, víz és üzemanyag szállítás, valamint a drónok visszahívása.
 • „Zaka” szervezet szomorú híre alapján ma azonosították a „Nován” brutálisan megölt Sani Gabaj holttestét, akit eddig az eltűntek között tartottak nyilván. 
 • A rakéta támadások ma is folytatódnak, Eilatot a húszik, támadják szárnyas rakétákkal, szerencsére sikertelenül.
  Északon a Hezbollah lőtt nagy teljesítményű, de pontatlan rakétákkal.
  Hezbollah-al semmilyen megállapodás nem köttetett, de a tűzszünet idejére ők is felfüggesztik a támadásokat. Majd meglátjuk!
 • Gázában az egyik iskola udvarán találtak egy rakétakilövő berendezést. Ötletem sincs melyik tananyghoz kellett.
 • Mosszád vezetője pedig éppen Katarba ment, hogy megkapja az izraeli foglyok első csoportjának névsorát.
  A kórházak felkészültek a fogadásukra.  
 • A vezérkar főnöke kijelentette, a háború hosszú lesz, de a kitűzött célokat teljesítjük. Foglyokat kiszabadítani, Hamaszt megsemmisíteni.
 • Hagari tábornok a sajtótájékoztatón kijfejtette, tiszteletben tartjuk a tűzszünetet, amint vége ismét a háború szabályai lépnek érvénybe.

November 23

 • Nagyon várta mindenki ezt a napot, azonban reggel jött a hír, hogy nem lesz tűzszünet, vagyis inkább eltolódik. Hiába a Hamasz szeret játszani az idegekkel, pszichológiai terrort is alkalmaz.
 • Később a katari fél jelentette, hogy a fogolycsere logisztikai részleteit még nem sikerült tisztázni. Például, hova viszik és hol adják át a foglyokat. 
 • Számomra érthetet okok miatt, de két fellebbezés érkezett a Legfelső Bírósághoz az alku ellen. A Bíróság elutasította a beadványokat.
 • Kisebb huzavona után, ami nyilván az érintetteknek idegtépő várakozás volt, megszületett az átadás helye és időpontja.
 • Politikai források szerint azért késett a Hamasszal kötött megállapodás, mert a szervezet még nem nyújtotta be azoknak az izraelieknek a névsorát, akiket csütörtökön szabadon engednek, és még nem írta alá a megállapodást Katarral, amely garantálja az egyezmény végrehajtását.
 • A Hamasz nem engedi be a Vörös Keresztet Gázába. A túszokat pedig egyiptomi autókkal szállítják majd.
 • A mai helyzethez tartozik, hogy a Hezbollah legalább 50 rakétát lőtt ki északon.
  A támadást izraeli válaszcsapás követte, melyben életét vesztette  a Hezbollah öt tagja, köztük parlamenti frakcióvezetőjük fia is.
 • Gázában a hadsereg felgyorsította az eseményeket. Éjszaka az ellenség 300 objektumát támadta meg. A Shifa kórház orvos-igazgatóját letartoztatták. Az indonéz kórházban maradt személyzet ultimátumot kapott, hogy 4 órán belül el kell hagyni a kórházat.
  Itt is találtak egy nagy alagút-rendszert, amelyet át kell vizsgálni utána felrobbantani.
 • Szderotban, a rendőrségi épület romjai alatt találták meg az október 7-i Hamasz-támadásban részt vett terrorista holttestét. A testéhez akna volt erősítve, csapdának, persze.
 • A hadsereg szóvivője ma is kérte az embereket, hogy ne terjesszenek kétes információkat. Az ellenőrzött adatokat a hadsereg közli a nyilvánossággal. Északon az IDF készültségben marad, nem engedi, hogy fegyveres csoportok megközelítsék a határt. A Gáza északi és déli szektorai között mozgásnak nem szabad lenni. Ellenkező esetben a hadsereg intézkedik.

Túszok kiszabadulása, ideiglenes tűzszünet.

November 24

 • Az egyiptomi határátkelő felé megkezdőtek a humanitárius segélyek és üzemanyag szállítása.
 •  Az IDF éjszaka letartóztatta a gázai indonéz kórház három személyzeti tagját Hamasszal való együttműködés vádjával.
 • A nap első felében jelentős információáradat volt tapasztalható, a hadsereg és a rendőrség folyamatosan működött.
 • A Hamasz buzdítására palesztin családok próbáltak visszatérni északra, ellentétben az alkuval.
 • A Hamasz által a Gázai övezetből péntek délután elengedett 24 túsz között 13 izraeli állampolgár, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás van.
  Az izraeliek közül tizenketten a Nir Oz kibuc lakói, onnan 75 embert, köztük 13 gyereket hurcoltak el az övezetbe.
 • 12 tajföldi és egy Fülöp-szigeteki fogolyokért a hazájuk alkudott és fizetett.
 • Spanyolország és Belgium miniszterelnökeinek nyilatkozata után — melyben elítélte Izraelt az egyiptomi átkelőnél hirtelen felállított színpadon — Izrael a behívta a két ország nagykövetét és diplomáciai magyarázatot kért tőlük.
 • 39 palesztin fogoly szállítása kezdődött az izraeli börtönökből, Vörös Félhold és Vörös Kereszt vizsgálata után.

November 25

Már 50 napja folyik a háború és 50 napja vannak fogságban az elrabolt emberek köztük gyererkek is.

 • Reggel a  Hezbollah támadottEilat irányába indított rakétákat, melyeket elfogásáról érkeztek jelentések.
 •  Hamász állítása szerint izraeli hajót fogtak el, ezt Izrael cáfolta. Emellett Irán egy, izraeli érdekeltséggel bíró hajót támadott meg, ami kissé megsérült, de emberi áldozatok nem voltak.
 • Palesztin áldozatok Tulj-Keremben, ahol két palesztint meggyilkoltak majd felakasztottak, mert állítólag együttműködtek Izraellel.
 • Hamasz szerint kevés a Gáza északi szektorába irányuló humanitárius segély.
  Izrael közvetlenül 50 teherautóval szállított segélyt, függetlenül az egyiptomi transzfertől.
 •  Az „Ofer” börtönben 42 palesztin foglyot készítettek elő a csere céljából. Hamasz visszatartotta a túszokat, mert állításuk szerint Izrael nem teljesítette az alku feltételeit.
 • Katar és Egyiptom beavatkozásának köszönhetően előrelépés történt a túszok ügyében.
 • A Vörös Kereszt bejelentette, hogy hamarosan átveszik a 13 izraeli és 7 külföldi túsztt. A 13 izraeli túsz közül 8 gyerek.
 • Daniel Hagari tábornok arra kérte a túszok családjait, hogy legyenek türelmesek. Hangsúlyozta, hogy az IDF teljesítésre törekszik, figyeli az alagutakat és készül a következő műveletekre.

November 26

Ez a tűzszünet 3.napja.

 • A mai napon nagy volt az izgalom, mert mint rendesen a Hamasz húzta halogatta a túszok nevének kiadását. Mindenféle okokra hivatkozott, többek között szeretett volna igazi véreskezű elkövetőket kapni. Ezek ugyebár a féfi elkövetők, akik kezéhet vér tapad leginkább terrosta cselekmények miatt.
 • Nyilvánosságra hoztak egy szociológiai felmérést mely szerint a kormánynak az izraeliek  nagy százaléka nem hisz. Ellenben a hadsereg iránti bizalom 70-ről 90%-ra nőtt. Egy kicsit furcsa, hiszen az október 7-i eseményekért az IDF-t is okolták.
 • Az utca embere örül, hogy szabadulnak a túszok, de félnek, hogy a tűzszünet állandósul. Amíg a Hamasz nincs legyőzve, az emberek nem érzik magukat biztonságban.
 • Megérkezett a névsor 9 gyerek és 4 nő volt rajta. Megint lesznek külföldiek is az elengedettek között.
 • Ma már az iskolások is elmerészkedtek tanulni, valamint a felnőttek is elindultak dolgozni.
 • Kora délután a képernyőn megjelentek az egyiptomi átkelőhely ismert képei. Azt mondják, hogy ma korábban jönnek, mint tegnap.
 •  Az öröm, hogy kiszabadulnak látható volt, azonban látszott egyfajta zavarodottság is. Egy túsz aki kiszabadult azzal magyarázta egy interjúban, hogy nem tudta hova viszik, nem mondták meg nekik. Az autóban töltöt idő félelmetes volt számárat, mivel a békésnek nem mondható palesztinok kővel dobálták az autókat, kiabáltak, szitkozódtak. Az autóban ülő túszok azt hitték, hogy kivégezni viszik őket.
 • Tegnap a 200 teherautó helyett csak 100 érkezett meg Gázába, azonban IDF-nek ehhez nem volt semmi köze. A Hamasz elkezdett keménykedni, de az IDF  határozottan megmondata  a közvetítőknek, hogy ha a Hamasz tovább  akadékoskodik,  azonnal folytatja a műveleteket.
  Ettől kicsit megijedtek és mindjárt hátrább vették az agyarakat.
 • Ma 300 teherautó érkezett, pótolva a tegnapi hiányt is.
 • 19 óra körül érkeztek a most már szabad izraeliek hazájuk területére. Isten hozta őket!
 •  A 84 éves Almát helikopterrel szállították a kórházba, mert rossz állapotban volt, mivel nem kapta meg a gyógyszereit. A Vörös Kereszt ismeretlen okok miatt, de nem tudta letárgyalni a Hamasszal, hogy kapcsolatba lépjen a gázában maradt túszokkal. Az előzőekben leírtakból csak sejtem, hogy azért em engedik be a Vörös Keresztet, mert nem tudják pontosan hol vannak a túszok. Szét lettek szórva, családokhoz, és valószínűleg nem akarják, hogy a Vörös Kereszt bejárja Gáza egész területét.
 • A négyéves Abigel, aki szintén túsz volt most fogja megtudni, hogy árva maradt.
 • Hagari a hadsereg szóvivője még egyszer megerősítette, hogy a hadsereg kész folytatni a harcot. Jelenleg naponta gyakorlatoznak stb. 
 • A fogolycsere után az izraeli börtönből ma 39 palesztin elkövető szabadult ki Hamasz kijelentette, hogy bízik a tűzszünet folytatásában.

November 27

 • Hamasz ma 9 gyermeket és 2 idősebb nőt enged el. A megállapodás része volt, hogy anyákat is elengednek. De mit tehet ilyenkor Izrael? Mondhatja, hogy nem veszi át a túszokat? Nem mondhatja!
 • Hamasz folytatná a tűzszünetet, de nem talál 40 izraeli foglyot. Mi ez? Időhúzás?  Mindenesetre felháborító!
 • Egyiptom közölte, hogy a tárgyalások eredménye képen a tűzszünetet meghosszabbítják további két napra. Majd jött a hír, hogy talán két anya neve felkerül a listára. Grankin haditudósító felderítette, hogy a családokkal még senki semmi konkrétat nem közölt. Akkor ez megint éjfélig tart majd. Sebaj, csak jöjjenek haza! Az egyik kiszabadult 12 éves lány, akit ugyancsak anyja nélkül engedtek el, elmesélte, hogy mindvégig együtt volt anyjával és csak a csere előtt választották el őket egymástól.
 • Hamaszazzal fenyegetőzik a médiában, hogy képes megszökni a foglyokkal együtt az alagutakon keresztül akár Libanonba vagy Egyiptomba stb.
 • Grankin már azt jósolja közben, hogy a mai átadás biztosan megtörténik, de a hétvégére talán újra halljuk az ágyuk hangját. És aztán végre megtörtént: a családok megkapták az értesítést. Mindenki a 10 hónapos Kfir Bibaszt és testvérét várta, de sajnos nem voltak a listán. Később a Hamasz híresztelte, hogy a gyerekeket egy másik szervezetnek adták át. Azt hiszem kiderítették, hogy a nyilvánosság nagyon érdeklődik a család iránt és valószínűleg ütőkártyaként használják majd.
 • Közben a felek megállapodtak további két nap tűzszünetről.
 • 19.38-kor megkezdődött 11 fogoly átadása, melyet 20.43-kor be is fejeztek.
 • Daniel Hagari nem várta meg a túszok átadását, hanem a túszok családjaihoz fordult. Biztosította őket teljes megértéséről, és hogy mindig velük érzi magát. Almának mielőbbi gyógyulást kívánt. Elmagyarázta, hogy a 84 éves nagymamát, sőt dédnagymamát 50 napig embertelen körülmények között tartották, szükséges gyógyszereket megvontak tőle. Most az orvosok küzdenek Alma életéért. A kedves integetések nem fedik el az igazságot ezt a Hamasz erőltette ki.
 • A katonák a tűzvonalon továbbra is gyakorlatoznak és természetesen pihennek.
 • Még több, mint 150 nő és férfi van a Hamasz fogságában. Hagari a nemzetközi szervezetekhez, de főleg a Vörös Kereszthez fordult, hogy tegyenek szükséges lépéseket az izraeli túszok meglátogatására, orvosi vizsgálatára, szükséges gyógyszerekkel való ellátására.

November 28

 • Júdea-Szamáriában nagy tömeg gyűlt össze, hogy megünnepeljék a szabaduló terroristákat. Hangosan, lőfegyver használatával ünnepeltek. A Palesztin Autonómia rendőrsége hirtelen eltűnt ezért az izraelieknek kellett rendet csinálni. Ennek következtében egy ember meghalt, egy páran megsebesültek. Ramala környékén is volt egy halálos lövés.
 • Közben jött a jelentés, hogy Gázában robbanás történt mivel a Hamasz repeszaknákat robbantott mondván, hogy az IDF nem tartotta be a tűzszünetet és ez most egy válasz volt.
  Az izraeli katonák között sajnos voltak sebesültek.
 • Néhány palesztin lakos déli részből északra akart „átszivárogni” az IDF-nek viszont van egy egyértelmű parancsa, hogy északról délre mehetnek az emberek, de fordítva nem. Ha mégis megpróbálják, lőni kell. Utána volt a robbantás, amely egyébként arra utal, hogy az aknát korábban helyezték el az izraeli lőállás közelében.. 
 • Néhány túsz nyilatkozott  fogva tartásuk napjairól. Kiderült, hogy egyeseket az alagutakban, másokat titkos lakásokban tartottak. Valami ketrecszerű börtönökben.
  Az étel csak rizs és kenyér volt, sokan lefogytak, a WC-re való elmenetelre órákig kellett várni. És csendben kellett maradni. Gyerekeknek is!
 • Időközben a televízióban elhangzott egy hír, hogy Izrael nemsokára kaphat egy javaslatot, amelyben a Hamasz minden foglyot – beleértve a katonákat is – elengedne a háború megszüntetése ellenében. 
  A hór a stődióban nem aratott nagy sikert.
 • 18.22-kor a Vörös Kereszt készül a túszok átvételére, ami 18.55-kor meg is történt. De még Gázában vannak, ami nem veszélytelen, mivel még a gyerekeket szállító buszt is megtámadta útközben a „békés” gázai lakosok. 
 • Jött a hír, hogy Izrael és Hamasz meghosszabítja a tűzszünetet további két napra. 
 • Szokásos esti tájékoztatóját tartotta Daniel Hagari tábornok. 
 • Hagari megemlített egy kisfiút (Eident), aki arról mesélt, hogy a hamasznyikok arra kényszerítették, hogy nézzen brutális videókat a terroristák tetteiről.
 • Hagari elmondta, hogy ma értesítették három izraeli katona családjait, akiket még október 7-én öltek meg, de a testüket a hamasznyikok magukkal vitték.
 • Hagari angolul is elmondta tájékoztatóját majd a nők jogait védő szervezetekhez és a Vörös Kereszthez fordult, hogy tegyenek lépéseket az izraeli nők, lányok, kislányok fogva tartási körülményeinek enyhítésére! 

November 29

 • Reggel kiderült, hogy ma tényleg 12 izraeli túsz szabadul Hamász karmaiból. A túszok között volt két orosz állampolgárságú is anya és lánya. Jelena férjét már a kibucban megölték (a temetésén csak külföldi rokonság volt), fia és élettársa még Hamász fogságában van.
 • Ma este a Hamász-aktivisták száma eggyel több lesz, mert az izraeli börtönből szabadul egy igazi propagandista nő, egy médiasztár, aki a börtönből is sokat keresett a propagandán.
 • A Hamasztól jött egy hír, hogy az izraeli rakétatámadások miatt a fogságban három túsz életét vesztette. A túszok katonák voltak,
  Tomer Jakov Achimasz (20), Saked Dagan (19) és Kirill Brodszkij (19). 
  Hamász  polgári személyekről beszélt, ezért felmerült a gyanu, hogy esetleg a Bibas család tagjai haltak meg. Ennek még uána kell járni.

November 30

Mindennap úgy fekszünk le vajon milyen lesz a holnapi nap? Majd mikor felébredünk arra gondolunk, mi történik ma? Hány halott lesz? Kik szabadulnak ki? Megszólalnak vajon a szirénák?

Ez a hetedik napja a tűzszünetnek, de csend még nem volt!

Húsz percen múlott, hogy őjra megszólalnak az ágyúk, de jött a Hamasz javaslata újabb 10 túsz szabadonengedéséről.

A mai nap két merénylettel kezdődött az egyik Jeruzsálemben egy buszmegállóban történt, itt két  nő és egy 74 éves férfi halt meg. Elképzelhető, hogy még több áldozat is lett volna, de a terroristák mögötti autóból két tartalékos ugrott ki és azonnal tüzet nyitott. Az utca másik oldaláról is oda sietett egy férfi, akinek fegyvere volt és szintén lőtt. A terroristákat, két testvért —  Kelet-Jeruzsálemből, aki már megjárta az izraeli börtönt – likvidálták. 

Majd még egy merénylet történt a Jordán Völgyben, ahol három katona sérült meg.

Szintén mai  hír, hogy azonosították Julia Bakszer rendőrnő holttestét, akit október 7-én valószínűleg elsőnek öltek meg a hamasznyikok. A rokonoknak nem engedték meg, hogy megnézzék a holttestét. Emléke legyen áldott.

16.43-kor jött a hír, hogy az izraeli-orosz állampolgárokat átadták a Vörös Keresztnek. Ezzel kapcsolatban vissza kell térnem a tegnapi izraeli-orosz hölgyek átadására. Ugye emlékeztek, hogy óriási tömeg jött össze Gázában a busz körül, sőt, amikor a hölgyek kilépték a buszról, a hamasznyikok alig tudták visszatartani honfitársait, hogy szét ne tépjék a túszokat. 

Blinken ismét járt Izraelbe és próbálta meggyőzni Netanjahut, hogy folytassa a tűzszünetet. Bibi válasza egy rövid nem volt. 

Maja Sem és Amit Susana végre megérkeztek Izraelbe, a többiekre még talán sokáig kell várni. 
Katar és Egyiptom mint közvetítők meghosszabítanáka tűzszünet, de a Hamasz állítólag idősebb férfiakat akar felvenni a túszok névsorába, de számításaink szerint még vannak ott nők és gyerekek.

Ennyi minden történt novemberben, szerintem a legfontosabb események benne vannak, folytatom a decemberi történésekkel.

 

 

Shalom mindenkinek,Éva.